Skrevet Andrea Rugesæter Møller, Mats Bøen Engebretsen, Mitra Raisi og Thea Økland
kaisers.jpg
Kaizers Orchestra

Det engelske språket har begynt å snike seg inn i vår daglige talemåte, men likevel er mange tekster i den norske musikkbransjen skrevet på norsk. Vi finner stadig norsk musikk på topplistene her til lands. Eksempler på artister som skriver på morsmålet sitt er Karpe Diem og Kaizers Orchestra.


Gjennom de ti siste årene har Kaizers Orchestra vokst til å bli en av Norges største rockeband. De er kjent for sine energiske liveopptredener, gjerne utstyrt med gassmaske og pumpeorgel. De syv medlemmene er fra Rogaland, og vokalisten Jan Ove Ottesen, synger på sin særpregede dialekt, jærsk. Drøyt sagt kan kun et fåtall av lytterne forstå hva de synger, men likevel har de oppnådd stor suksess i
Karpe.jpg
Karpe Diem

Skandinavia, og også i Tyskland. Bandet skriver alle sine tekster på dialekt. I dag er det fritt fram for både dialekt og slang i sangtekster. Det er regnet som et pluss om tekster og artister har særegenheter utenom det vanlige, og stadig flere unge interesserer seg for band som skriver sanger på sin egen dialekt framfor å synge på engelsk eller østlandsk. Av norske band er Kaizers Orchestra kanskje det bandet med et bredest publikum. Dialekter ser altså ut til å være godt etablert i den norske musikkbransjen.

Sangteksten “Tusen tegninger” av Karpe Diem viser mange ungdommelige sider både innholdsmessig og språklig. Teksten viser store kontraster: “Er både svart og hvit, er både glad og trist” (Karpe Diem, 2012). Her ser vi kontraster mellom hvit og svart og glad og trist. Et eksempel på ungdommelig språk er: “Ta'kke en drink, ta'kke dop, ta'kke avstand. Ta'kke spørsmål når du bruker feil finger, for ett ord sier mer enn tusen tegninger” (Karpe Diem, 2012). Her ser vi at de bruker “Ta'kke” som er et slang-utrykk for “tar ikke. Sosiolekten er med på å vise hvilket miljø artistene er i og kommer fra. Ut ifra språket er det tydelig at artistene er opplyste folk og fra en familie med god folkeskikk og med gode verdier. Dermed skaper språket en tillit til artisten hos de målgruppene som har sansen for slikt.

Skrevet 25.01.2012

Kilde:

Bildekilde: